Hulp bij faalangst
-
‘Als ik het nog maar weet...’
-
‘Als ik maar geen rood hoofd krijg of ga stotteren...’
-
‘Ik heb het heel goed geleerd maar wil het toch nog een paar keer overkijken.’
-
‘Ik moet een opstel schrijven maar ik sla helemaal dicht.’
-
‘Ik merk dat ik heel druk ga doen en met grapjes mijn angst weg probeer te krijgen.’
Zomaar wat vragen die ik in de dagelijkse praktijk van kinderen hoor
Herken je dit? EstherHelpt!
Een anekdote uit eigen keuken: ik had me aangemeld voor een korte cursus portrettekenen.
Les één bestond eruit dat werd verteld waar ik de krijtjes en het houtskool kon vinden en werd aangeven welk papier mocht worden gebruikt. Er kwam een model voor de klas zitten en er werd gezegd dat we onze gang konden gaan. Help!! Hoe dan? Waar moet ik beginnen? De ander cursisten begonnen direct en ik blokkeerde volledig. ‘Zie je wel Esther, wat een stom idee om je aan te melden. Je kunt dit helemaal niet. Je gaat af als een gieter.’, zo spookte het door mijn hoofd.
​
Totdat ik bedacht dat ik me juist had aangemeld omdát ik het nog niet kon en het graag wilde leren. En dat er, juist vanuit mijn beginpunt, veel ‘winst’ te behalen viel.
​
Uiteindelijk is het best goed gekomen. Ik heb ontdekt dat het me wel plezier gaf en dat ik vorderde, maar dat er andere dingen zijn die ik beter kan. En dat geeft helemaal niets.
Dit voorbeeld is uit 2014 dus ook als volwassene kan faalangst je in de weg zitten.
Ik wil je kind graag helpen om de faalangst om te buigen naar helpende gedachten en ook om hem of haar fysiek steviger te laten staan. Binnen de scholing tot trainer ‘Ik Leer Leren’ en tot Master Beelddenken heb ik (ook) hiervoor handvatten gekregen.